TREND: Google je už aj mobilný operátor

Onedlho možno začne Google stavať vlastné reštaurácie alebo predávať zdravotné poistenie. Kedysi firma s internetovým vyhľadávačom svoje pôsobenie stále rozširuje.
Aktuality | 30.04.2015

Okrem globálne úspešného systému pre mobily Android, alebo (na krátky čas) vlastnej značky smartfónov – Motorola, to skúša aj s exotickými projektami ako sú bezpilotné automobily. Najnovší Project Fi sa ale pohybuje v oblasti telekomunikácii. Google sa s jeho spustením stal nový mobilný operátor s nevšednými vlastnosťami.

Project Fi na mobilný internet a telefonovanie využíva sieť operátorov T-Mobile a Sprint a tiež sieť verejných wi-fi hot spotov. Jeho hlavnou črtou má byť flexibilita a využívanie viacerých sietí na jednej SIM karte. 

Používateľ sa nestará kde je aký signál, jeho smartfón sa bez prerušenia pripája na jednu z troch spomínaných možností automaticky. Doma napríklad telefonuje prostredníctvom wi-fi, na ceste do práce cez 2G/3G/4G sieť jedného z dvoch operátorov, v kancelárii prepne opäť na firemnú wi-fi. Rovnakým systémom využíva aj mobilný internet. Každá wi-fi sieť je pred použitím skenovaná a dáta cez ňu prenášané sú šifrované.

Zaujímavá je aj cena služby. Project Fi stojí 20 dolárov mesačne bez obmedzenia prevolaných minút alebo poslaných správ. Za 1GB dát sa dopláca ďalších 10 dolárov. Respektíve, používateľ zaplatí len za minuté dáta, ostatok sa mu presúva do ďalšieho obdobia. Navyše, čo pre Google musí byť v niektorých krajinách stratové, sa tieto dáta dajú používať aj v zahraničí cez roaming.

Projekt fi od spoločnosti GOOGLE

Project Fi je dostupný len v USA a zatiaľ len na pozvánky. Navyše funguje len na Nexuse 6, ktorý má mať na tento špecifický druh konektivity prispôsobený hardvér. Pre veľkých mobilných operátorov nie je Project Fi konkurenciou. Skôr ide o akési skúšanie nového prístupu k telekomunikačným službám - podobne ako ďalší projekt, optický internet pre domácnosti vo vybraných amerických mestách Google Fibre s rýchlosťou až 1 Gbit/s. 

(uverejnené na www.etrend.sk, 23.04.2015)

Zdroj: GOOGLE